Wet DBA – Wat gebeurt er na 1 januari 2025

Wet DBA – Wat gebeurt er na 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 verandert er veel rondom de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Maar wat houdt deze wet precies in, en wat zijn de gevolgen voor zzp’ers, opdrachtgevers en sectoren? Bij Brands Finance BCS BV hebben we alles op een rij gezet om u inzicht te geven in wat u kunt verwachten en hoe u zich het beste kunt voorbereiden.

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zelfstandige eigenlijk als werknemer zou moeten worden beschouwd. De wet biedt opdrachtgevers en zelfstandigen een kader om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Wat verandert er na 1 januari 2025?

Vanaf deze datum zal de Belastingdienst strenger toezien op de naleving van de Wet DBA. Dit betekent dat zij zowel opdrachtgevers als zelfstandigen kunnen controleren en boetes kunnen opleggen wanneer blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Hoewel de regels formeel al gelden, is de handhaving tot nu toe beperkt geweest.

  • Onze verwachting: De Belastingdienst zal in eerste instantie grote bedrijven controleren om overzicht te krijgen over zzp’ers die voor hen werken. Pas in 2026 en 2027 verwachten we intensievere controles en boetes voor kleinere ondernemers.
  • Sectoren in de spotlight: Specifieke sectoren zoals zorg en medische dienstverlening zullen naar verwachting als eerste gecontroleerd worden. Hier zal de Belastingdienst vooral aandringen op oplossingen, zoals het aannemen van zzp’ers in loondienst.

Voordelen en nadelen van de Wet DBA

Voordelen:

  • Meer duidelijkheid over arbeidsrelaties.
  • Beter bescherming voor zzp’ers die eigenlijk als werknemer behandeld zouden moeten worden.

Nadelen:

  • Toenemende administratieve lasten voor opdrachtgevers en zzp’ers.
  • Angst voor boetes of naheffingen kan de flexibiliteit in de arbeidsmarkt beperken.

Onze visie op de Wet DBA

Bij Brands Finance BCS BV zien wij altijd kansen, ook in uitdagende regelgeving. Wij denken dat de Belastingdienst vooral gericht is op grotere bedrijven en dat kleine zzp’ers voorlopig buiten schot blijven. Dit biedt ruimte om uw situatie goed in kaart te brengen en preventieve stappen te ondernemen.

Wij ondersteunen u met:

  • Praktische oplossingen die passen bij uw situatie.
  • Advies dat niet alleen gebaseerd is op regels, maar ook op praktijkervaring.
  • Flexibele werktijden en persoonlijke betrokkenheid.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Neem vandaag nog contact met ons op om uw situatie te bespreken. Samen zorgen we ervoor dat u goed voorbereid bent op de veranderingen rondom de Wet DBA.

Interne links:

Externe links: