Crypto en Bitcoin: Belasting in Box 1 en Box 3

Crypto en Bitcoin: Belasting in Box 1 en Box 3

Cryptocurrency, zoals Bitcoin, heeft de afgelopen jaren veel aandacht getrokken, niet alleen vanwege zijn groeiende populariteit, maar ook door de fiscale implicaties die ermee gepaard gaan. Als je handelt in crypto, is het belangrijk om te begrijpen in welke boxen de belasting wordt geheven en hoe het belastingtarief van toepassing is op jouw situatie.

Box 3: Passief Handelen in Crypto

Wanneer je passief handelt in crypto, zoals het kopen en vasthouden van Bitcoin of andere digitale valuta zonder frequente verkopen of transactieactiviteit, valt dit vermogen onder Box 3 van de inkomstenbelasting. In Box 3 wordt belasting geheven over je vermogen, en crypto wordt beschouwd als een overige bezitting. Dit betekent dat de waarde van je crypto, op de peildatum van 1 januari, meetelt voor het totaal van je vermogen in Box 3.

Vrijstelling in Box 3: Er geldt een vrijstelling van €57.000 (2024) per persoon voor het vermogen in Box 3. Dit betekent dat als je totaal aan vermogen (waaronder crypto) onder dit bedrag blijft, je geen belasting hoeft te betalen. Het overige vermogen, inclusief crypto, wordt belast tegen een forfaitair rendement, dat in 2024 wordt geheven tegen een belastingtarief van 36%. Dit forfaitaire rendement is gebaseerd op de veronderstelling dat je vermogen een bepaald rendement oplevert, ook als je geen daadwerkelijk rendement hebt behaald.

Box 1: Actief Handelen in Crypto

Als je actief handelt in crypto, wordt de winst die je maakt beschouwd als inkomsten uit werk en woning en valt het onder Box 1 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting betaalt over de werkelijke winst die je maakt bij de verkoop van crypto. De belastingtarieven in Box 1 variëren van 37,07% tot 49,50%,

Actief handelen in crypto wordt beschouwd als handelen met de intentie om winst te maken. Dit geldt bijvoorbeeld als je regelmatig aankopen en verkopen van cryptomunten doet, of als je speculeert op koersbewegingen. De belastingdienst ziet dit als een professionele activiteit, en de gemaakte winst wordt belast als inkomsten uit werk.

Verlies met Crypto

Een belangrijk aspect van belasting over crypto is dat als je verlies maakt, dit verlies niet verrekend kan worden met andere inkomsten, zoals je salaris of andere zakelijke winst. Verlies met crypto is dus een gemis dat je niet kunt compenseren door andere belastingverminderingen.

Wanneer je een verlies maakt, bijvoorbeeld door de waarde van je crypto-investeringen te zien dalen, zal de belastingdienst hier geen rekening mee houden bij het berekenen van je belasting in dat jaar. Het verlies is jouw verantwoordelijkheid, en als je het jaar daarop weer winst maakt, moet je daar gewoon belasting over betalen, ondanks het verlies van voorgaand jaar.

Belastingtarief en Cryptomunten in Box 3

Zoals eerder vermeld, wordt het belastingtarief voor crypto in Box 3 in 2024 berekend op basis van het forfaitaire rendement. Dit rendement wordt vastgesteld door de belastingdienst en geldt voor alle overige bezittingen, zoals crypto. Het belastingtarief in 2024 bedraagt 36% over dit rendement. Dit betekent dat je belasting betaalt over een fictief rendement op je crypto, ongeacht of je daadwerkelijk winst hebt gemaakt of niet.

Samenvatting

  • Passief handelen in crypto valt onder Box 3 en wordt belast tegen een forfaitair rendement met een belastingtarief van 36% (2024).
  • Actief handelen in crypto valt onder Box 1 en kan tot wel 42% belasting opleveren, afhankelijk van je inkomen.
  • Er geldt een vrijstelling van €57.000 in Box 3 voor vermogen.
  • Verlies met crypto kan niet worden verrekend met je inkomen, en de belastingdienst rekent je belasting over de winst, zelfs als je verlies hebt geleden in voorgaande jaren.

Als je meer wilt weten over hoe crypto en Bitcoin jouw belastingaangifte beïnvloeden, neem dan contact op met Brands Finance BCS BV. Wij helpen je met belastingadvies en fiscale planning voor jouw crypto-bezit en andere investeringen.