Wat is BTW? Alles wat u moet weten als ondernemer
Als ondernemer in het MKB of de groothandel komt u dagelijks in aanraking met BTW (Belasting Toegevoegde Waarde). Maar wat is BTW precies, wanneer is deze belasting ontstaan, en wanneer moet u BTW-aangifte doen? In dit artikel leggen wij het u uit en geven we handige tips voor uw onderneming.
Wat is BTW?
BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Het is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. BTW wordt uiteindelijk betaald door de consument, terwijl bedrijven in de keten het doorgeven aan de Belastingdienst. Er zijn drie tarieven in Nederland:
- 21% (het algemene tarief, bijvoorbeeld op luxe goederen);
- 9% (het lage tarief, bijvoorbeeld op levensmiddelen);
- 0% (voor internationale handel).
Hoe werkt BTW voor ondernemers?
Als ondernemer berekent u BTW over uw verkopen (output-BTW) en betaalt u BTW over uw inkopen (input-BTW). Het verschil tussen deze twee bedragen geeft u door aan de Belastingdienst via een BTW-aangifte.
De oorsprong van BTW
BTW werd in Nederland ingevoerd in 1969, als opvolger van de verbruiksbelasting. De introductie was onderdeel van een bredere Europese harmonisatie van belastingregels. Lees meer over de historische achtergrond in de aflevering "De komst van de BTW" van Andere Tijden.
Wanneer moet u BTW-aangifte doen?
BTW-aangifte moet periodiek worden gedaan. Dit kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks, afhankelijk van de grootte van uw onderneming. De meeste MKB’ers en groothandels doen kwartaal-aangifte. Het is belangrijk om deadlines strikt te volgen om boetes te voorkomen.
Hier zijn de stappen:
- Verzamel alle facturen en bonnetjes.
- Bereken de verschuldigde BTW (output – input).
- Doe aangifte via het portaal van de Belastingdienst.
- Betaal op tijd.
Wilt u precies weten hoe de regelgeving rondom BTW werkt? Bekijk de meest actuele wetgeving op de website van de overheid: Wet op de omzetbelasting 1968.
Wat als een klant niet betaalt?
Niet-betaling kan grote gevolgen hebben voor uw BTW-administratie. U bent vaak verplicht om de BTW af te dragen, ook als uw klant niet heeft betaald. Er zijn echter regelingen die u kunnen helpen. Lees meer hierover in deze fiscale monografie.
Handige tips voor uw BTW-administratie
- Automatiseer: Gebruik boekhoudsoftware om uw BTW-aangifte makkelijker te maken.
- Controleer tarieven: Zorg ervoor dat u altijd het juiste BTW-tarief toepast.
- Bewaar uw administratie: U bent verplicht om uw administratie 7 jaar te bewaren.
- Vraag hulp indien nodig: Schakel een administratiekantoor zoals Brands Finance BCS BV. in voor professionele ondersteuning.